NÖVEKEDÉS – A VÁLLALAT ÚJ KÖZPONTJA Slider

NÖVEKEDÉS – A VÁLLALAT ÚJ KÖZPONTJA

2021.01.15 | 2019 szeptemberében a Felbermayr vállalat megkezdte új vállalati központjának építését Wels-Oberthanban. Az összes építési munkát maga a vállalat végezte, beleértve a szükséges szállítási és emeléstechnológiai szolgáltatásokat is. Jelenleg javában zajlanak a belső munkálatok, így a befejezés 2021 júliusára várható.

Amikor szeptemberben az alapkőletételre került sor, a tíz hektáros építési területen már javában zajlottak a földmunkák. Összesen 215 000 köbméternyi anyag mozgatására került sor. Ez nagyjából egy focipálya méretű alappal rendelkező és 50 méter magas téglatest térfogatának felel meg. Ebből körülbelül 115 000 köbméter a 400 jármű befogadására alkalmas mélygarázsból és az alagsori területekről került ki. Ezt követték a talaj stabilizálására irányuló munkálatok a csarnokok területén, valamint a meglévő nagyfeszültségű oszlopoknak a Felbermayr-Spezialtiefbau által történő biztosítása az építési hely déli részén. Októberre szinte már teljesen befejeződtek a földmunkák.

Mélyépítéstől a magasépítésig

Christian Daxer, a Felbermayr-Hochbau építésvezetője 2019 novemberében, az építési munkálatok kezdetén „nagyon kényelmesnek” nevezte az ütemtervet, nem is sejtve, hogy ő és munkatársai milyen akadályokkal szembesülnek a következő év tavaszán. De ekkor még minden jól haladt; a 11 000 négyzetméteres mélygarázst már decemberre leaszfaltozták. Még ugyanebben az évben az előregyártott betonelemek beépítéséhez szükséges tartók összesen 352 darab kehelyalapja is legyártásra került. Ezen oszlopok egy része, amelyeket Felbermayr darukkal és bérelt állványzattal állítottak fel, akár 15 méter magasra is nyúlt, és a szomszédos földhalomról nézve olyan felhőkarcolóknak tűntek, amelyek egymással versengve próbálnak mind magasabbra nyúlni. „Emellett februárban megkezdtük a mélygarázs és az alagsor zsaluzási és betonozási munkálatait is” – meséli Daxer. Az előfeltételek tehát ideálisan álltak ahhoz, hogy az épület hamarosan elkezdhessen felfelé növekedni.

A lezárás késlelteti az építkezést

Március közepén aztán lezárásokra került sor. Ezeket egy olyan világjárvány váltotta ki, amelynek hatásai még ma is beláthatatlanok. A koronavírus elérte Ausztriát, és a vállalat eddigi legnagyobb, több mint 50 millió eurós beruházásának munkálatait körülbelül három hétre le kellett állítani. „Abban a pillanatban lehetetlen volt megjósolni, hogyan alakul a jövő” – mondja Daxer, emlékeztetve a lezárt határokra és az anyagellátás hiányára. Az alkalmazandó előírások és a megfelelő biztonsági koncepció megvalósításával azonban körülbelül háromhetes lezárást követően lassan sikerült újrakezdeni a munkálatokat. Az emberek határzárak miatti korlátozott mozgása és a karanténszabályok következtében azonban az építkezésen sürgősen szükséges munkavállalók sem voltak elegen. „Egy ilyen projektet ugyanis nem lehet csak helyi alkalmazottakkal megvalósítani” – jegyzi meg Daxer, és hozzáteszi, hogy néhány hétig az anyagellátás is szinte leállt. Nyárra azonban már sikerült pótolni az elvesztegetett idő nagy részét, így július közepén – a koronavírus miatt korlátozott számú résztvevővel – megtarthatták a bokrétaünnepet. Szeptemberig nagyrészt befejeződtek az operatív területek három csarnokát, valamint a 8500 négyzetméteres, gyermekgondozó intézményt is tartalmazó szociális- és irodaépület szerkezeti munkálatai, így megkezdődhettek a belsőépítészeti és a külső tereprendezési munkálatok. „Örülök, hogy munkatársaimmal együtt ilyen jó munkát végeztünk” – mondja Daxer boldogan, és mosolyogva hozzáteszi, hogy jó, hogy a külső tereprendezést átadhatja a mélyépítéssel foglalkozó kollégáknak, hiszen az új munkahelyére vezető behajtót azért mégsem szeretné ő maga kialakítani.

Lockdown verzögert Bauarbeiten

Mitte März kam es dann zum Lockdown, ausgelöst durch eine Pandemie, deren Auswirkungen auch heute noch nicht absehbar sind – Corona hatte Österreich erreicht und dazu geführt, dass die Arbeiten für die mit mehr als 50 Millionen Euro bislang größte Einzelinvestition des Unternehmens für rund drei Wochen eingestellt werden mussten. „Zu dieser Zeit war es nicht vorhersehbar, wie es weitergehen wird“, sagt Daxer und erinnert an geschlossene Grenzen und fehlenden Materialnachschub. Durch das Umsetzen geltender Verordnungen und eines entsprechenden Sicherheitskonzeptes sei es allerdings gelungen, die Arbeiten nach dem etwa dreiwöchigen Lockdown langsam wieder aufzunehmen. Doch ein durch Grenzschließungen eingeschränkter Personenverkehr und Quarantänebestimmungen machten auch die dringend benötigten Arbeiter auf der Baustelle rar. „Denn nur mit heimischen Mitarbeitern ist ein solches  Projekt nicht zu stemmen“, merkt Daxer an und fügt hinzu, dass für einige  Wochen auch der Materialnachschub nahezu zum Erliegen gekommen war. Bis zum Sommer war es aber dann gelungen, einen Großteil der verlorenen Zeit wieder aufzuholen, sodass Mitte Juli eine Corona-bedingt reduzierte Gleichenfeier abgehalten werden konnte. Bis zum September waren die Rohbauarbeiten der drei Hallen für die operativen Bereiche sowie das 8.500 Quadratmeter umfassende Büro- und das Sozialgebäude mit Kinderbetreuungseinrichtung weitestgehend abgeschlossen, sodass mit dem Innenausbau und der Außengestaltung begonnen werden konnte. „Ich bin froh, dass ich das gemeinsam mit meinen Mitarbeitern noch so gut hinbekommen habe“, freut sich Daxer und fügt schmunzelnd hinzu, dass es gut sei, jetzt die Außengestaltung an seinen Kollegen vom Tiefbau übergeben zu können, denn schließlich wolle er sich die Zufahrt zu seinem neuen Arbeitsplatz nicht auch noch selber machen.

Slide
Vissza